Monday, September 6, 2010

Teknik pengkomputeran Awan

SEDIKIT PERKONGSIAN....

P'komputeraan Awan : Konsep ini telah lama wujud sejak 1960 lagi apabila McCarthy menyatakan pendapatnya bahawa pengkomputeran awan suatu ahari nnti akan diuruskan sebagai satu kemudahan awan. Secara asasnya, kita boleh fahami bahawa pengkomputeraan awam sebagai pengkomputeran berasaskan internet dimana perkongsian sumber, perisian, informasi disediakan untuk peranti serta peranti atas talian


>>>>>>https://accounts.zoho.com/>>>>>antara contoh aplikasi pengkomputeran awan.>>

Infrastuktur:

a) cth: aplikasi web zoho>> pengguna hanya memerlukan satu akses untuk menggunakan hampir berbelas aplikasi atau sut business didalamnya secara talian.

b) tidak memerlukan infrastruktur fizikal. Tiada pemilikan aset, barangan atau apa jua dalam bentuk yang boleh dilihat oleh pengguna.

Tahun ini menandakan sesuatu yang lebih besar bagi pengkomputeran awan di Malaysia setelah Steve Ballmer, CEO Microsoft secara peribadi melancarkan konsep pengkomputeran awan dinegara ini. Ini secara tidak langsung telah menarik minat pengguna untuk mengetahuinya.


Kelebihan:

a) peningkatan penggunaan teknologi dalam sumber memandangkan tiada pemilikan fizikal di[perlukan.

b) Membenarkn sistem diakses tidak mengira lokasi dan peranti selagi pengguna mempunyai akses internet.


c) Dengan adanya infrastruktur jalur lebar, ianya boleh diakses menerusi WIFI, WiMAX, 3G,4G,Wap dan bnyak lg.


Kekurangan:

a) tidak semua individu memiiliki akses internet yang sekaligus membuatkan permintaan pengkomputeran awan masih rendah dinegara ini.

b) Ada kalanya masa muatan terlalu lama berlaku.
Bersediakah Kita????
Persediaan?Ianya menjadi suatu yang subjektif. Peralatan, servis, infrastruktur, aplikasi, sistem dan pengurusan semuanaya telah rsedia. Cuma kesedaran untuk menerimanya masih lagi 50-50 dikalangan pengguna di Malaysia. Kia telah melihat, kita telah mendengar dan kita juga akan bergerak kearah itu. Meskipun perlahan, kita tetapbergerak..Bukankah??No comments:

Post a Comment